Čarodějnické procesy, kauza losinsko-janovická

V úterý 22. října 2022 proběhne na našem zámku od 17:00 přednáška pana profesora Jaroslava Čechury s názvem "Čarodějnické procesy, kauza losinsko-janovická". Vstup volný. Doporučujeme rezervaci míst na schmidova.kristyna@npu.cz.

Prof. PhDr. Jaroslav Čechura, DrSc. je přední český historik, specializující se na novověké sociální dějiny. Oblast Rýmařovska a Šumperska je pro něj spojená především se studiem problematiky známých čarodějnických procesů. Je prvním historikem, který po 400 letech skutečně prostudoval veškeré dostupné prameny vztahující se k této problematice. Veškeré dostupné dobové zápisy, výslechové protokoly, ale i související hospodářské a společenské informace. Vytvořil monumentální historické dílo, které přináší zcela nový pohled na události, které většina lidí zná z filmu Kladivo na čarodějnice. 

Na janovický zámek se pan Čechura opakovaně vrací, ale tentokrát poprvé budeme mít možnost v zámeckých prostorách vyslechnout jeho přednášku a v následující besedě mu položit otázky.